Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε τον κ. Γιώργο Βαγιάκα από τα Βασιλικά της Λέσβου κατά την "πελέκηση" ενός πεύκου. Η περίοδος του "πελεκήματος" ξεκινά περί τα μέσα Απριλίου και ολοκληρώνεται Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο γίνεται η συλλογή της ρητίνης και η παράδοσή τους στους αρμόδιους φορείς.
Το πεύκο "πληγώνεται" επανειλημμένα (κάθε είκοσι μέρες περίπου)  για να εκχύσει το πολύτιμο δάκρυ του, το οποίο συλλέγεται σε ειδικές πλαστικές σακούλες, που έχουν τοποθετηθεί στο δέντρο για να του το κλέψουν...
Παλαιότερα, στη θέση της βιομηχανικής σακούλας τοποθετούνταν ειδικό τσίγκινο δοχείο συλλογής, το οποίο ακόμη και σήμερα "στολίζει" τους κορμούς των καταπληγωμένων πεύκων. Η ρητίνη μετά τη συλλογή τοποθετούνταν, για να διατηρεί την υγρασία της, σε ειδικές στέρνες, τις "χαβούζες".
Οι ρητινοσυλλέκτες συνήθιζαν να μένουν στο δάσος όλο το καλοκαίρι μαζί με τις οικογένειές τους και προέβαιναν στη συλλογή φορώντας ειδικά παπούτσια, τα "τσόκαρα".
Ο πατήρ Ευστράτιος Κακάμπουρας, εφημέριος Αμπελικού, με πολύ μεράκι έχει αναβιώσει στο λαογραφικό μουσείο Αμπελικού, αλλά και στο πάρκο ρητίνης, όλη τη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και πώλησης της ρητίνης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου